Wszystkie budynki referencyjne

Doskonały dom za pierwszym podejściem

Typ obiektu: Dom niskoenergetyczny
Lokalizacja: Ledenice
Projektant: Ing. Josef Vostracký
Zapotrzebowanie pomiarowe na ciepło do ogrzewania: do 50 kWh/(m2a)
Konstrukcja: Izolowana konstrukcja

Opis

Inwestor zlecił budowę „przyjaznego dla użytkownika” murowanego i z rozmachem przeszklonego domu i niczego by w nim nie zmienił

Doskonały dom za pierwszym podejściem 

Prywatny proces przetargowy inwestora rozpoczął się od trzech bardzo różnych opracowań. Projekt murowanego (HELUZ) i z rozmachem przeszklonego (Schüco) domu zaprojektowanego przez Ateliér Vostracký zwyciężył dzięki praktyczności i doskonałemu zrozumieniu potrzeb i życzeń przyszłego właściciela, które obejmowały malowniczy widok na kościółek z plebanią z narożnej, imponująco przeszklonej pracowni na piętrze, a także z tarasu na parterze. Mimo upływu trzech lat od zamieszkania pan domu niczego nie zmieniałby w pierwotnym projekcie, ponieważ jest zadowolony z życia i pracy tutaj – bardziej niż jest to powszechne w pierwszych prywatnie realizowanych inwestycjach budowlanych. 

W domu przenikają się wszystkie wymogi inwestora: jest wydajny energetycznie (przeszedł test blower door), ma doskonały układ i połączenie z ogrodem, zapewnia piękne widoki, a jego oryginalny kształt ściętej piramidy harmonizuje z nietypową działką. „W opisie zadania dla architektów przedstawiłem swoje wyobrażenia co do funkcjonalności domu, liczby i charakteru pomieszczeń. Każdy projekt był zupełnie inny, natomiast projekt architekta Vostrackiego po prostu mi się podobał i sprawiał wrażenie najpraktyczniejszego z punktu widzenia długookresowego użytkowania – powiedziałbym, że był „przyjazny dla użytkownika“. Tak jak dom został przez architekta narysowany, tak też został zbudowany, niczego bym nie zmienił”, chwali inwestor. 

Niezakłócony widok na malowniczą starą zabudowę miejscowości z kościółkiem

Zgoda z inwestorem panowała od samego początku i koncepcyjnie nie trzeba było niczego zmieniać. Dyskusje rozpoczynały się i kończyły tylko w kwestii detali, a na nachylonej działce o powierzchni 1281 m² wyrósł ceglany budynek z wentylowaną elewacją obłożoną deskami modrzewiowymi i płytami elewacyjnymi oraz z dużymi przeszkleniami. Teren przy wjeździe jest zorientowany dłuższą stroną w kierunku południowo-zachodnim i widać z niego pierwotnie wczesnogotycki kościół św. Wawrzyńca oraz przyległą plebanię. Znajdujące się na pierwszym piętrze pomieszczenia mieszkalne i przestronną pracownię usytuowano w taki sposób, aby nic nie zakłócało widoku na malowniczą starą zabudowę miejscowości. Ze względu na nachylenie posesji zarówno w poprzek, jak i w kierunku podjazdu, dom stanowi doskonały punkt widokowy. 

Plan ma formę ściętej piramidy

„W naszym projekcie skupiliśmy się, jak zwykle, na maksymalnym wykorzystaniu działki. Powstały w ten sposób ogród musi dominować i być spójny, natomiast dom musi z nim maksymalnie współgrać wizualnie i funkcjonalnie. Rzut kondygnacji budynku ma formę ściętej piramidy, a nietypowe kształty domu do niego pasują. Budynek jest przesunięty w kierunku północno-zachodniego narożnika działki, tak że główna południowa przeszklona elewacja wychodzi na ogród, z kolei elewacja północna jest równoległa do granicy działki. Dało to maksymalną powierzchnię ogrodu przed domem. Przed garażem znajduje się przestrzeń umożliwiająca zaparkowanie nawet trzech samochodów, która nie jest ogrodzona ze względu na wyniesienie terenu nad drogą,“ prezentuje swoje rozwiązanie architekt inż. Josef Vostracký.

Dom podzielono na dwie części połączone tarasem. Jedną część tworzy wspomniana podziemna kondygnacja z garażem, nad nią znajduje się przestrzeń do spotkań biznesowych lub spotkań z przyjaciółmi; znalazła się tu także mała łazienka i sauna. Właściciel ceni sobie fakt, że prywatnej przestrzeni życiowej nie zakłócają zwłaszcza goście biznesowi. Z garażu schody prowadzą na zadaszony taras, który znajduje się na parterze. Taras łączy pierwszą część domu z drugą, gdzie znajduje się przestrzeń dla rodziny. Od strony północnej taras jest murowany, dzięki czemu udało się stworzyć wspaniały mikroklimat – zadaszona część jest dobrze ukryta przed widokiem z zewnątrz, a właściciele mogą korzystać nie tylko z tarasu, lecz także z przylegającego do niego basenu.

Z tarasu prowadzi wejście do wspominanej prywatnej części domu. Mieści się tam przedsionek, salon z jadalnią wychodzącą na ogród, kuchnia z bezpośrednim wyjściem na taras oraz sypialnia. Z salonu prowadzą schody wewnętrzne na piętro, gdzie znajduje się pracownia, pokój dziecięcy, łazienka i garderoba. „W miejscu obecnej pracowni w planach były pierwotnie dwa pomieszczenia, pracownia i pokój dziecięcy. Przestrzeni jeszcze tego nie podzieliliśmy, bo nie mam jeszcze dzieci, ale zawsze będzie to możliwe", wyjaśnia obecną przestrzeń 40-metrowego gabinetu jego właścicielka, która początkowo musiała oprzeć się chęci podziwiania widoku na wiejskie domy zamiast pracy. Pracownia ma także dostęp do dwuspadowego dachu nad parterem, dzięki czemu może wyjść na zewnątrz i „przewietrzyć umysł i rozejrzeć się po okolicy”.

Ceglana konstrukcja z aluminiowymi oknami pomogła w zdobyciu dofinansowania

Aby dom mógł uzyskać dofinansowanie w ramach programu Zielone Światło dla Oszczędności, do ścian obwodowych z okładziną elewacyjną zastosowano cegły HELUZ FAMILY 25 oraz aluminiowe systemy okienne z potrójną szybą zespoloną Schüco AWS 90.SI+. Kondygnacja podziemna jest murowana z pustaków szalunkowych, natomiast strop jest żelbetowy. Dach nachylony jest na północ i wykonany z drewnianych belek KVH, ocieplony za pomocą izolacji wdmuchiwanej o grubości 400 mm. Pod nią znajduje się jeszcze sufit podwieszany z 80 mm matą mineralną. Elewację tworzą materiały o naturalnym wyglądzie – deski modrzewiowe oraz płyty elewacyjne Cembrit. „Jeśli proponuję otynkowanie elewacji, stosuję mur HELUZ FAMILY 2in1 o grubości 500 mm bez potrzeby dalszego ocieplenia. Jeśli elewacja obłożona jest płytami lub drewnem, wybieram cegły HELUZ FAMILY o grubości 250 mm, przed którymi umieszczę podwójny ruszt z matą mineralną oraz elewację podwieszaną. W rozwiązaniach technicznych, które stosuję przy uwzględnieniu architektury i parametrów termoizolacyjnych, system ceglany HELUZ całkowicie mi odpowiada, umożliwia wszystkie potrzebne rozwiązania”, chwali system ceglany inż. Josef Vostracký. 

Dom pomyślnie przeszedł badania szczelności powietrznej (nieprzepuszczalności powietrza), tzw. test „blower door”, do czego – oprócz muru – przyczyniły się także wysokiej jakości aluminiowe okna i drzwi Schüco. „Okna do domu pasywnego muszą spełniać łączną wartość współczynnika przenikania ciepła dla całego okna na poziomie maks. 0,8 W/m2K. Schüco opracowuje profile aluminiowe i z tworzyw sztucznych o doskonałych właściwościach termoizolacyjnych, a najlepszym tego przedstawicielem jest zastosowany w tym domu system Schüco AWS 90.SI+. Oprócz czystego wzornictwa posiada też certyfikat potwierdzający jego przydatność dla domów pasywnych, ponieważ osiąga wartość Uf na poziomie 0,71 W/(m²K) przy głębokości konstrukcyjnej 90 mm”, wyjaśnia inż. Miroslav Culka z firmy wykonawczej DAFE – PLAST Jihlava, s.r.o.

Do przyjemnego życia przyczynia się także mądre zarządzanie gospodarstwem domowym, mówi właściciel

„Mieszkam tu już trzy lata i niczego bym nie zmienił. Dom ma wszystko, czego od niego oczekiwałem, co zwykle się nie zdarza. Zwykle pierwsza inwestycja budowlana nie wychodzi nam w pełni zadowalająco, lecz tutaj się to udało”, wspomina właściciel. Ogrzewanie domu zapewnia gruntowa pompa ciepła i ogrzewanie podłogowe. Rekuperacja poprawia wewnętrzny mikroklimat, natomiast wyższe temperatury latem są bardziej znośne nawet bez klimatyzacji, którą w domu zastępuje chłodzenie podłogowe. Zamontowano inteligentną instalację elektryczną, która steruje żaluzjami, oświetleniem, ogrzewaniem, a także zabezpieczeniem domu; nawet muzyka jest po prostu podłączona, aby tworzyć różną atmosferę. Ogromnym atutem jest zadaszony taras chroniący przed słońcem, z którego właściciel korzysta w miesiącach letnich oraz do pracy. Po prostu dom „przyjazny dla użytkownika”.

 

Wszystkie budynki referencyjne

Ta strona korzysta z plików cookie

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania naszego ruchu. Udostępniamy również informacje o Twoim korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im przekazałeś lub które zebrali podczas korzystania z ich usług.

Pozwól wszystkim
Dostosuj

Personalizacja plików cookie